Jump to Navigation
Naslovnica >> Aktivnosti >> Djelomična pomrčina Sunca 31. svibnja 2003.

Djelomična pomrčina Sunca 31. svibnja 2003.

U subotu 31. svibnja 2003. godine nastupila je prstenasta pomrcina Sunca. Kod nas se vidjela kao djelomicna, a mogla se opažati gotovo cijela druga polovica tijeka pomrcine. Mjesec je Sunce poceo prekrivati u 04,17 sati, vrhunac (81% prekrivanja) je nastupio u 05,16 sati, a kraj pomrcine u 06,15 sati po lokalnom vremenu. Iz Pule se pomrcina mogla opažati od 05,30 sati kad je pomraceno Sunce izašlo nad planinskim lancem Cicarije i pocelo se udizati nad sjeveroistocnim obzorom. Prizor izlazeceg pomracenog Sunca je promatracima pružio prekrasan prizor.

Kliknuti mišem za vidjeti vecu sliku.     

Pomrcina Sunca se kao potpuna prstenasta inace vidjela sa Islanda, središnjeg dijela Grenlanda i najsjevernijeg dijela Škotske. Astronomsko društvo "Istra" je pojavu promatralo i snimalo sa pulske Zvjezdarnice.

I ovaj put je snimano pomocu "Logitech"-ove WEB kamere postavljene u fokus teleobjektiva "Iopiter" 3,5/135. Promatrali su Tanja Slamnik (zapisnicarka), Lorenzo Putigna (tehnicka podrška) i Edi Puh (operater). Osim prve tri slike, sve ostale su snimane kroz "Sollar Screen" filter. Pri snimanju smo se sreli sa problemom preosjetljivosti WEB kamere, jer je Suncu na izlasku naglo rastao sjaj, tako se osjetljivost moralo rucno spuštati gotovo za svaki snimak.

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Main menu 2

Dracula