Jump to Navigation
Naslovnica >> Aktivnosti >> Ivo Žmak

Ivo Žmak

Ivo Žmak
(Lanišće, 02. 04. 1892. - Pariz, 03. 12. 1920.)

02. travnja obilježavamo 120. godina od rođenja Iva Žmaka Barčićeva, astronoma i domoljuba. Rodio se u Lanišću u težačkoj obitelji. Već u hrvatskoj osnovnoj školi u Lanišću njegovu nadarenost opažaju učitelj i narodni preporoditelj Matko Zlatić i župnik Josip Vrpka, tako da na njihovu preporuku nastavlja školovanje u hrvatskoj gimnaziji u Pazinu gdje maturira 1912. godine. Studij uz znatne materijalne teškoće nastavlja u Pragu. U Prvom svjetskom ratu odbija novačenje u austrijsku vojsku i sklanja se u Srbiju. Kraće vrijeme radi kao učitelj u Kavadarcima, Makedonija. Preko Soluna odlazi u Pariz gdje nalazi službu u pariškom opservatoriju kao asistent profesora Benjamina Baillauda.

Astronomski opservatorij u Meudonu, Pariz

U Parizu se druži sa južnoslavenskom političkom emigracijom. Prijateljuje sa Tinom Ujevićem s kojim se kreće u umjetničkim boemskim krugovima (Soutine, Modigliani, Pascin, Foujita...). Kao veliki domoljub 1920. s preporukom profesora Baillauda dolazi u Zagreb gdje okuplja značajna književna i umjetnička imena i pokreće časopis "Kritike". U njemu su surađivali, Miroslav Krleža, Gustav Krklec, Tin Ujević, Dragutin Domjanić, Vladimir Nazor, Nikola Polić i mnogi drugi. Uz to Ivo Žmak je htio nastaviti rad u svojoj znanstvenoj struci, astronomiji, no za to nije bilo mogućnosti. Nakon toga se vratio k ocu u rodno Lanišće gdje je pohranio svoje spise da bi zatim iznova otišao u Pariz raditi na astronomskom opservatoriju, ali već načetog zdravlja ubrzo 03. prosinca 1920. umire. Oca mu talijanske vlasti interniraju, a dokumentaciju plijene, tako da je vjerojatno nepovratno izgubljena. Časopis "Kritika" su u siječanjskom broju 1921. godine prisjeća svog idejnog osnivača. Na proslavi 25. godišnjice mature pazinskih đaka 05. srpnja 1937. godine u Zagrebu je održana misa za pokojnog Ivu Žmaka. Misu je predvodio dr. Ivo Dukić, župnik u Šestinama i sam maturant pazinske gimnazije 1912. godine.

Dnevne novine "Glas Istre" su u izdanju od 06. travnja 2012. godine donijele članak Gordane Čalić Šverko pod naslovom "Pariški zvjezdoznalac s Ćićarije" koji nas je podsjetio na ovog našeg astronoma o čijem znanstvenom radu u struci ne znamo gotovo ništa. Ujedno se izvješćuje da je ispred rodne kuće Iva Žmaka ogranak Matice hrvatske za Lanišće postavio spomen ploču (članak).

Na moj upit u vezi toga, Korado Korlević sa višnjanske zvjezdarnice je napisao:

P: - Glas Istre je jučer objavio članak Gordane Čalić Šverko: Pariški zvjezdoznanac s Ćićarije o Ivi Žmaku (120. godina rođenja i postavljanje spomen ploče u Lanišću). Znaš li što o njegovu životu i radu van sadržaja članka (rad na pariškoj zvjezdarnici)?
O: - Ne. Znam da ga spominje Tin Ujević za svog boravka u Parizu, ali nisam prije nekoliko godina uspio naći _ništa_ pri zvjezdarnici Meudon ni pri Francuskom astronomskom društvu? Zato ga i nema u Istarskoj enciklopediji...

Članak: Edi Puh

 Main menu 2

Dracula