Jump to Navigation
Naslovnica >> Astronomsko društvo "ISTRA" Pula

Astronomsko društvo "ISTRA" Pula

Astronomsko društvo "Istra" je na poticaj zainteresiranih građana i školske mladeži utemeljeno 27. 12. 1973. godine. Najvažnija zadaća Društva je bila i ostala do danas popularizacija astronomije. Kako Društvo nije imalo svoje prostorije, prva su se promatranja nebeskih tijela za članove i građanstvo održavala na terasi u Lenjinovoj ulici br. 10. (sada Flanatička ulica). Društvo je odmah po utemeljenju postalo član Narodne tehnike Pula (sada Zajednica tehničke kulture grada Pule), tako da su sastanci i prigodna predavanja održavani u njenim prostorima. U svrhu promidžbe i pridobivanja novih članova, povremeno su na gradska šetališta postavljani teleskopi, dok su u svrhu pridobivanja školske mladeži utemeljene sekcije po školama. U to vrijeme se zbog teškoća pri nabavi teleskopa, dosta napora ulagalo i u njihovu samoizradu.


Na terasi u Lenjinovoj ulici noću


Na terasi u Lenjinovoj ulici danju

U sredini: Korado Korlević

100. godina otkrića asteroida "Istra" 1978.
 

Samogradnja: pok. Džemal Rupić - Džemo

Kontinuirani rad s mladima


Ključna stvar za razvoj Društva se zbila 1979. godine. Tada je na uporabu dobiven preostali dio nekadašnje austrijske Mornaričke zvjezdarnice u parku Monte Zaro (tada park Ruđera Boškovića). Kako je zgrada bila u jako zapuštenom stanju, odmah je pokrenuta akcija za njeno obnavljanje. To je i djelomično učinjeno uz pomoć šire društvene zajednice, no to je još uvijek bilo daleko od potrebnog. Neobnovljena je ostala promatračka kupola, tako da su se promatranja morala obavljati sa terase, što je bilo vrlo nepraktično i nadasve neatraktivno. Pokušaj obnove kupole je pod pokroviteljstvom pulskog brodogradilišta "Uljanik" poduzet 1989. godine, no to zbog tada predstojećih političkih promjena i ratnih zbivanja vezanih uz to, nije bilo moguće provesti. Glavna kupola je uz pomoć rečene tvrtke obnovljena tek u prvom dijelu 1999. godine, nažalost u manjem opsegu od predviđenog, no i to je bila velika stvar za pulske astronome.

Pulsku Zvjezdarnicu je zalaganjem Društva, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Rijeke 1983. godine registrirao kao spomenik kulture. Sada nadzor nad zaštitom Zvjezdarnice kao zaštićenim kulturnim dobrom provodi Konzervatorski odjel Ministarstva kulture RH u Puli.

Sljedeća faza obnove je otpočela 2006. godine, kad je uz materijalnu potporu gradskih vlasti u zadnji tren obnovljen ravni krov nad učionicom i salom za predavanja, te je istodobno prepravljen u terasu za ljetna promatranja i predavanja koja se održavaju tijekom klimatološki povoljnijeg dijela godine.

Iduće, 2007. godine je obnovljen sanitarni čvor, te saniran podrum. 2008. godine je sanirana terasa oko glavne kupole, a 2009. je obnovljena fasada. Time je veći dio poslova oko sanacije Pulske Zvjezdarnice dogotovljen. Ostalo je još nekoliko manjih zahvata koji će se odraditi u skladu s novčanom potporom Grada Pule, koji je i vlasnik objekta.

Smještena na jednom od najljepših mjesta u Puli, nadomak samoga gradskog središta, s pogledom koji se s nje pruža prema pulskom zaljevu i luci, stara pulska Zvjezdarnica je zaslužila cjelovitu obnovu kako bi dostojna znanstvenih otkrića koja su sa nje učinjena, svojim izgledom i sadržajima oplemenila povijesni i kulturni sadržaj našeg tri tisućljetnog grada.

Članovi Društva se u Zvjezdarnici sastaju u večernjim satima po prethodnom dogovoru. Uz druženje, vrše se promatranja za članove i posjetitelje, održavaju prigodna tematska predavanja, prate novosti na internetu, te izmjenjuju iskustva. Sve vrijeme postojanja Društva, naši članovi pozorno prate događaje na nebu kao što su to pojave kometa, pomrčine Sunca i Mjeseca i drugo, te unutar svojih skromnih materijalnih mogućnosti organiziraju promatranja za sve zainteresirane dajući o tome obavijest u medijima.

Iako sadašnja pulska Zvjezdarnica nema ni značaj ni ulogu one nekadašnje iz druge polovine XIX stoljeća, kada je pod okriljem dvoglavog orla nestale austro-ugarske monarhije bila jedno od mjesta gdje je plamtjela luč znanosti, obje veže nit povijesne opstojnosti. Ako ne drugo, sada kao i u vrijeme naših slavnih prethodnika, isto je tlo pod nama i iste su zvijezde nad nama.

 

INSTRUMENTI

 

U četiri metarskoj kupoli pulske Zvjezdarnice postavljen je krajem 2006. godine katadioptrički teleskop "Celestron 11 CGE" sa promjerom objektiva od 11 inča i žarišnom daljinom od skoro 3000 mm (F10), umjesto teleskopa "Celestron 8" koji je bio kupljen davne 1975. godine i koji je do sada vjerno služio pulskim astronomima.

Teleskop "Celestron 8" će biti prepravljen u prijenosni i moći će ga se tijekom klimatološki povoljnijeg dijela godine postaviti na novu terasu pulske Zvjezdarnice.

Uz ta dva teleskopa, na Zvjezdarnici se nalaze još  nekoliko manjih prijenosnih teleskopa sa promjerima objektiva od 200, 100, 90, 80, 70 i 50 mm, dvogledi, kao i više različitih teleobjektiva i filtera, druge, večinom elektronske opreme.

 Main menu 2

Dracula | Stranica