Jump to Navigation
Naslovnica >> Povijest zvjezdarnice >> Stari instrumenti

Stari instrumenti

Astronomski instrumenti K. i C. Mornaričke Zvjezdarnice u Puli

Opsežnijim izučavanjem povijesti pulske Zvjezdarnice, došlo se do saznanja o postojanju dalje opisanih astronomskih instrumenata.

  Pasažni instrument "Brunner". Izrađen je 1842. godine u mehaničkoj radionici Politehničkog instituta u Beču. Korišten je na Zvjezdarnici dok je još bila u Trstu, a u Pulu je prenijet 1866. godine kad i sama Zvjezdarnica. Postavljen je u meridijansku salu gdje je korišten za službu točnog vremena, kao i za određivanje zemljopisnih dužina i širina. Uklonjen je 1874. godine kad je zamijenjen meridijanskim krugom "Troughton & Simms". Nije poznato gdje je danas.
  Refraktor "Schaffler". Izradio ga je bečki mehaničar Otto Schafler. Postavljen je u jugozapadnu kupolu Zvjezdarnice 1871. godine. Imao je promjer objektiva od 170 mm i žarišnu daljinu od 2500 mm. Bio je postavljen na njemačku ekvatorijalnu montažu sa mjernim krugovima promjera od 240 mm. Nije poznato gdje je danas.
Meridijanski krug "Troughton & Simms". Izradila ga je engleska tvrtka "Troughton & Simms". U Pulu je dopremljen kolovoza 1874. godine, a postavljanje je dogotovljeno u proljeće 1875. godine. Imao je objektiv promjera od 160 mm, sa žarišnom daljinom od 2105 mm. Mjerni krugovi su bili promjera od 900 mm sa četiri mikroskopa sa svake strane. Korišten je za potrebe službe točnog vremena, kao i za određivanje položaja zvijezda potrebnih kod izrade zvjezdanih kataloga. Po svršetku prvog svjetskog rata taj instrument je preuzeo tršćanski astronomski opservatorij, u čijem je posjedu i danas. Nije u upotrebi.
Reflektor "Brachyt". Izradila ga je bečka tvrtka Fritch. Postavljen je 01. lipnja 1881. godine u sjeveroistočnu kupolu pulske Zvjezdarnice. Imao je promjer zrcala od 300 mm, što ga je činilo najvećim teleskopom reflektorom te vrste u svijetu. Kako su čestice soli koje je donosio vjetar sa mora prečesto uništavale srebrni premaz na zrcalima, taj teleskop je već 1886. godine uklonjen. Nije poznato gdje je danas.
Refraktor "Steinheil". Izradila ga je tvrtka Reinfelder und Herdtel. Postavljen je 1886. godine u sjeveroistočnu kupolu pulske Zvjezdarnice na ekvatorijalnu montažu. Imao je promjer objektiva od 60 mm uz žarišnu duljinu od 2100 mm. Korišten je kod promatranja sunčevih pjega, a promatrački materijal je kontinuirano dostavljan u međunarodni centar za praćenje sunčeve aktivnosti u Cirihu. Po svršetku prvog svjetskog rata taj instrument je preuzeo tršćanski astronomski opservatorij. Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća instrument je predan nekom od talijanskih sveučilišta.
  Pasažni instrument "Repsold". Postavljen je u sjeveroistočnu kupolu pulske Zvjezdarnice 1898. godine. Koristila ga je Služba točnog vremena kad bi meridijanski krug bio zauzet određivanjem položaja zvijezda. Njegove optičke karakteristike nisu poznate. Nije poznato gdje je danas.

 Main menu 2

Dracula | Stranica