Jump to Navigation
Naslovnica >> Povijest zvjezdarnice >> Zvjezdarnica nekada

Zvjezdarnica nekada

 
Mornarička Zvjezdarnica u Puli
(Marinesternwarte)
Austro-ugarska
 

Mornarička zvjezdarnica u Puli utemeljena je 1869. godine kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog Hidrografskog zavoda (ureda) Ratne mornarice (K. und K. Hidrographisches Amt), nakon što je grad 1853. godine postao glavna austrijska ratna luka. Već 1871. godine je na jednom od gradskih brežuljaka, Monte Zaru, podignuta namjenska zgrada za Hidrografski zavod.
 


Fotografija nove zgrade pulskog Hidrografskog zavoda (Zvjezdarnice) na Monte Zaru, koju je snimio poznati pulski fotograf Erminio Mioni.
 

Začetci Pulske Zvjezdarnice naziru se još 1840. godine u Pomorskoj zvjezdarnici u Veneciji, koje je djelovala u sklopu austrijske Vojno-pomorske akademije. Nakon ratnih zbivanja 1848. godine, Austrija gasi Vojno-pomorsku akademiju u Veneciji i u Trstu 1850. godine utemeljuje novu Mornaričku akademiju, u čijem se sklopu kao odjel nalazi i Zvjezdarnica. Utemeljenjem Hidrografskog zavoda u Puli 1869. god., u pulsku Zvjezdarnicu je preseljen dio inventara tršćanske Zvjezdarnice. U skladu sa Statutom, pulski Hidrografski zavod je bio pod vrhovnom nadležnošću Admiraliteta, a imao je četiri odjela (Zvjezdarnica, Spremište nautičko-fizikalnih instrumenata, Spremište pomorskih karata i Mornarička biblioteka). U Mornaričkoj zvjezdarnici su bile ustrojene četiri službe (Služba točnog vremena, Kronometarska služba, Meteorološka služba, Geomagnetska služba). Imala je više značajnih i u to doba vrlo modernih instrumenata, kojima je vršena intenzivna znanstvena i stručna djelatnost.
Nakon gradnje nove zgrade, podignut je park koji je postao jedan od najljepših u Puli. Brodovi ratne mornarice su iz svojih znanstvenih misija po cijelom svijetu donosili raznoliku floru kojom je uređivan park. Godine 1877. ispred Zavoda je postavljen spomenik viceadmiralu Wilhelmu von Tegetthoofu, koji je postao slavan kada je 1866. godine kao zapovjednik austrijske ratne flote porazio talijansku kod Visa.

Pulska Carska i Kraljevska Mornarička zvjezdarnica (K.u.K. Marine Sternwarte) kao dio Hidrografskog zavoda austrijske Ratne mornarice, najstarija je astronomska ustanova na području Republike Hrvatske. To je vrijeme u kojem se promatranje i proučavanje nebeskih tijela i astronomskih pojava počelo naglo razvijati zahvaljujući uznapredovaloj tehnici brušenja leća i izradi specijalnih optičkih stakala, te usavršavanju astronomskih instrumenata. U Europi se razvojem specijalnih grana tehnike izrađuju kronometri i drugi mjerni instrumenti, te se grade moderne zvjezdarnice na tradiciji evropske astronomije (Kobenhaven, 1656; Pariz, 1667; Greenwich, 1676; Berlin, 1706; Petrograd, 1725; Beč, 1755; Venecija, 1840; Trst, 1850). Upravo zahvaljujući modernoj opremi i novim metodama rada i promatranja, te izuzetnim zalaganjem austrijskog astronoma Johanna PALISE, u desetak godina prošlog stoljeća (1871-1880), Mornarička zvjezdarnica u Puli upisala se u trajnu listu eminentnih astronomskih svjetskih promatračnica, jer je opsežnom astronomskom djelatnošću otkriveno i evidentirano čak 28 novih planetoida, od kojih je jedan dobio naziv "Istra", te po kojemu je ime i dobilo naše društvo. Bernhard WALTER koji je u XV. stoljeću sagradio u Nurnbergu prvu europsku zvjezdarnicu, Spiridion GOPČEVIĆ (Leo Brenner) koji je podigao vlastiti opservatorij "Manora" u Malom Lošinju, Oton KUČERA koji je otvorio 1903. godine zagrebački astronomski opservatorij na Popovom tornju i Niko MILIČEVIĆ  utemeljitelja zvjezdarnice na Braču - značajna su imena za  europsku i hrvatsku astronomiju. Uz njih imena astronoma Johanna PALISE i Ive BENKA uz mnoge druge astronomske djelatnike zaista zaslužuju dužnu znanstvenu pozornost.
 

Izgled zgrade pulskog Hidrografskog zavoda (Zvjezdarnice) u vrijeme između dva svjetska rata. Zapažaju se znaci neodržavanja i propadanja.


Sudbina Zvjezdarnice nakon raspada Austro-Ugarske monarhije i zaposjedanjem Istre po talijanskoj vojnoj sili, podudara se sa općom stagnacijom grada Pule. Astronomski instrumenti i biblioteka su preseljeni u Trst i druge talijanske gradove, a pulski Hidrografski zavod preimenovan je u talijanski Kraljevski Hidrografski institut, sa statusom podružnice središnje talijanske hidrografske ustanove. Unutar te podružnice provodila su se meteorološka i geomagnetska opažanja, dok su astronomska potpuno zamrla.
 

Nakon bombardiranja djelomično je sačuvano ostalo samo sjeveroistočno krilo Zvjezdarnice u vrlo lošem stanju. Ono postoji i danas.


Nakon kapitulacije Italije, Pulu je početkom listopada 1943. zaposjela njemačka vojska.1944. godine anglo-američko borbeno zrakoplovstvo je tijekom bombardiranja Pule razorilo zgradu Zavoda. Djelomično je ostao sačuvan samo dio sjeveroistočnog krila, u kojemu je nakon obnove 1947/48. godine smještena meteorološka postaja Jugoslavenske ratne mornarice. Godine 1949. godine ovu postaju preuzima novoutemeljena Uprava Hidrometeorološke službe pri Vladi NR Hrvatske, današnji Državni hidrometeorološki zavod Republike Hrvatske. Godine 1973. u Puli je utemeljeno Astronomsko društvo "Istra", koje je 1982. godine obnovilo astronomske opservacije u Zvjezdarnici, te kojemu je uz popularizaciju astronomije jedna od temeljnih zadaća i briga o pulskoj Zvjezdarnici, kao kulturno-povijesnom nasljeđu našeg grada.
 

Izgled Zvjezdarnice
(prije sanacije).


Od samog povratka astronoma na pulsku Zvjezdarnicu, ulažu se ogromni napori u njenu obnovu. Nanovo je prekriven krov, zamijenjen lim na glavnoj kupoli, uređena unutrašnjost, a uz pomoć brodogradilišta "Uljanik" 1999. godine obnovljen sustav za otvaranje glavne kupole.
2006. godine uz novčanu potporu gradske uprave, ravni krov od dasaka i ljepenke iznad učionice, sanitarnog čvora i predavaonice, kojem je prijetilo urušavanje, zamijenjen je betonskom pločom, na kojoj je da bi se bolje iskoristilo novonastalu površinu, napravljena terasa za promatranja i predavanja tijekom klimatološki povoljnijeg dijela godine.
2007. godine je obnovljen sanitarni čvor uz spajanje na kanalizaciju, a saniran je i podrum.
2008. godine je započela sanacija terase oko glavne kupole i pročelja.
2009. godine je u cijelosti obnovljena terasa oko glavne kupole, dovršena obnova pročelja, gradnja pristupne staze do objekta, uređenje unutrašnjosti i uređenje okoliša.

 

Izgled Zvjezdarnice
(nakon sanacije).


Smještena na jednom od najljepših mjesta Pule, nadomak samoga gradskog središta, s prekrasnim pogledom koji se s nje pruža prema pulskom zaljevu i luci, stara pulska Zvjezdarnica je zasluženo i u većoj mjeri dočekala jednu cjelovitu obnovu kako bi dostojna znanstvenih otkrića koja su sa nje učinjena, svojim sadržajima i izgledom, oplemenila povijesni i kulturni sadržaj našeg tri tisućljetnog grada.Main menu 2

Dracula | Stranica